Miten vastustaa rasismia

Tässä 10 tehokasta ja toimivaa tapaa vastustaa rasismia:

1.  Ymmärrä Rasismin Eri Muodot

Rasismia vastustaakseen tulisi ensisijaisesti tunnistaa eri muodot, joissa se ilmenee.  Vaikka suoraa rasismia tapahtuukin usein, niin se ei ole ainoa rasismin muoto. Tahattomat ja hyvääkin tarkoittavat mikroaggressiot voivat pahimmillaan aiheuttaa mielenterveysongelmia kokijassa. Tämän lisäksi on myös rakenteellista rasismia, joka suosii valtaväestöön kuuluvia ja syrjii rodullistettuja. Lue ja opi, lukemalla artikkeleita, kirjoja, katsomalla YouTube videoita, käymällä kursseilla jne, kuinka nämä rasismin eri muodot ilmenevät ja vaikuttavat ihmisten arkeen ja elämään.

 

2. Kuuntele Rodullistettuja

Tärkeä osa rasismin vastustamista on kuunteleminen. Kuuntele, missä ja millaista rasismia ihmiset kokevat. Sekin on rasismia, ettei rodullistettujen kokemuksia pidetä yhtä arvokkaina tai uskottavina kuin muiden kokemuksia. Älä kuitenkaan vaadi tai pyydä ihmisiä kertomaan, sillä kaikki eivät halua jakaa kokemuksiaan. Valitettavan usein rasismia kokeneita ei kuunnella ja rasismin kokemus uskotaan todeksi vasta, kun valkoinen henkilö on asian jollain lailla todentanut. On todella raskasta joutua kokemaan rasismia ja sen lisäksi tuntea, että kun vihdoinkin uskallat tuoda asian julki, sinua ei kuunnella.

 

3. Älä Vähättele

Kun kuulet tai sinulle kerrotaan rasismista, ota tilanne tosissaan äläkä missään nimessä vähättele tai yritä oikeuttaa rasismia. Voi olla, että haluat lohduttaa tai rauhoittaa rasismia kokenutta ja sanot henkilölle esimerkiksi ”älä välitä”.  Vähättely saa kertojan tuntemaan, ettei häntä uskota, ymmärretä tai oteta vakavasti. Tämän lisäksi se voi johtaa siihen, ettei henkilö tulevaisuudessa uskalla puhua kokemuksistaan. Se voi myös aiheuttaa ahdistusta ja pahaa oloa.

4. Tee Työtä Itsesi Kanssa

Hyväksy, että meillä kaikilla on alitajuisia ennakkoluuloja (Unconcisous Bias) ja kuka vain voi sanoa tai tehdä jotakin rasistista, tahallisesti tai tahattomasti. Hyväksy, että sinulla on vielä opittavaa. Myönnä, kun olet väärässä ja opi virheistäsi. Jos haluat vastustaa rasismia, et voi nähdä sitä vain ulkopuolellasi vaan sinun täytyy olla valmis tekemään työtä ennen kaikkea itsesi kanssa. Koska olemme kasvaneet kulttuurissa, joka on historiallisesti ollut rasistinen, niin olemme kaikki saaneet siitä vaikutteita. Suurin osa rasismista, varsinkin rakenteellinen rasismi, tapahtuu tekijän tiedostamatta.

Valitettavasti ei myöskään riitä, että olet passiivisesti rasismia vastaan mutta käytännössä et tee asian eteen mitään. Sinun tulee aktiivisesti vastustaa rasismia omassa arjessasi. Ihmisten ”suvaitseminen” ei vain riitä. Puhu asioista niiden oikeilla nimillä. Hyväksy, että valkoisuus perustuu valtarakenteisiin ja pyri olemaan ottamatta tätä henkilökohtaisesti. Sen sijaan ota asioista selvää itse, älä pyydä rodullistettuja tuttujasi valistamaan sinua.

 

5. Tunnista Etuoikeutesi

Meillä kaikilla on etuoikeuksia ja joillakin meistä on niitä enemmän kuin toisilla. Emme usein tiedosta niitä etuoikeuksia, mitä meillä on mutta on helppo tunnistaa niitä, joita ei ole. Valkoisena sinulla on valkoista etuoikeutta  ja ensimmäinen askel on, että tunnistat tämän. Se, että sinulla on valkoista etuoikeutta, ei tarkoita, että sinulla menee elämässä hyvin tai että olet jollain tavalla hyväosainen. Tämä tarkoittaa vain sitä, että vastoinkäymiset elämässäsi eivät ainakaan ole johtuneet ihonväristäsi ja sinuun kohdistuvasta rakenteellisesta rasismista.

Valkoinen etuoikeus arjessa on esimerkiksi sitä, että vartijat eivät seuraa sinua kaupassa.

 

6. Puutu Aina Rasismiin

Rasismiin puuttuminen on tärkeä, jos ei tärkein, osa rasismin vastustamista. On eri tapoja puuttua eikä ole mitään suoraa oikeaa tai väärää tapaa. Tärkeintä on, että on rohkea ja puuttuu. Puuttumisella et pelkästään osoita tukeaan rasismia kokevalle vaan osoitat myös muille ihmisille ja yhteiskunnalle, ettei rasismi ole hyväksyttävää ja rohkaiset samalla muitakin puuttumaan. Voit myös tehdä selväksi perheenjäsenelle, ettei rasistiset kommentit ole ”ookoo” ja nostaa esille politiikkojen rasistisia sanomisia sekä puuttua netissä käytäviin rasistisiin keskusteluihin tai vaikka ilmoittaa opettajalle koulussa tapahtuvasta rasismista, jne.

Tärkeintä on, että et vaikene eteesi tulevissa tilanteissa, joissa esiintyy rasismia. Seiso rasismia kohtaavien rinnalla. Vaikka Suomessa rakastamme antaa toisillemme tilaa ja rauhaa, on hiljaisuus osa hyväksyntää. Jos haluat harjoitella rasismiin puuttumista turvallisessa tilassa, voit osallistua rasismin puuttumisen työpajaan tai tilata sen työpaikallesi.

 

 

7. Älä Yritä Olla Sankari - Tee Yhteistyötä

Rasismin vastustaminen ei tarkoita, että sinä ”pelastat tilanteen” tai sitä, että olet huomion keskipisteenä tai päättämässä asioista. Tärkeä osa rasismin vastustamista on tietää milloin antaa tilaa muille, esim. rodullistetuille, sekä milloin käyttää ääntään ja etuoikeuttaan. Älä siis yritä olla ”valkoinen pelastajavaan tee yhteistyötä muiden ihmisten kanssa.

Pystyessäsi, nosta esille rodullistettuja päätöksenteko asemiin. Älä yritä olla johtaja, kaikkitietävä tai jatkuvasti opettamassa muille, miten asiat hoidetaan, muutoin saatat vahvistaa vain olemassa olevia valtarakenteita. Anna tilaa muille, sillä kyse ei ole sinusta, vaan rasismin vähentämisestä.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että vältät hehkuttamasta sankaritekojasi rasismin vastustamisessa rodullistetulle henkilölle. Lisäksi vertaisryhmät ovat erittäin tärkeitä. Tue niitä ja annan niiden olla rauhassa, jos et itse kuulu kohderyhmään.

 

8. Älä Odota Ilmaista Työtä

On hienoa ja tärkeää että rodullistetut, maahanmuuttajat sekä muut rasismia kokevat pääsevät puhumaan kokemuksistaan ja jakamaan arvokasta tietoaan ja antamaan panoksensa esim. rasismin vastustamisessa. Älä kuitenkaan odota, että he tekevät tätä työtä ilmaiseksi ja antavat aikaansa saamatta korvausta. Älä odota, että rasismia kokevien tulisi opettaa tai kouluttaa sinua näissä asioissa hyvästä tahdostaan.

Muista myös, että kaikki maahanmuuttajat eivät ole asiantuntijoita rasismissa vain siksi, koska kokevat sitä. Yritä ensisijaisesti palkata mukaan niitä, jotka tietävät mistä puhuvat eli asiantuntijoita ja alalla olevia. On huolestuttavaa, että valtaväestö tuntuu usein suosivan puhujiksi rodullistettuja, jotka vähättelevät rasismia ja jopa väittävät, ettei Suomessa sitä ole, ja sitä kautta vahvistavat omaa agendaansa tai käyttävät sitä syynä sille, ettei rasismin eteen tule tehdä enemmän töitä.

 

9. Puhu Rasismista

Uskalla puhua rasismista omassa arjessasi kaunistelematta turhaan sen todellisuutta. Uskalla puhua rasismista myös lastesi kanssa. Tutkimusten mukaan jo 6–9-kuiset vauvat osaavat erottaa ihmisten ihonvärin, joten ”en näe väriä” ei ole ainoastaan virheellinen väite vaan se myös vie rasismia kokevilta työkalut käsitellä rasismia sekä kieltää koetun rasismin kokonaan.

Hiljeneminen ja hyssyttely ei toimi; rasismista pitää uskaltaa puhua ja epäkohtiin pitää puuttua. Voit esimerkiksi nostaa esiin yhdenvertaisuussuunnitelman tärkeyden työpaikallasi ja, jos sellainen jo on, katso miten se toteutuu.

 

10. Osallistu Tapahtumiin Ja Liity Järjestöihin

Osa rasismin vastustamista on myös rasisminvastaisten tapahtumien ja tahojen tukeminen. Voit esimerkiksi osallistua mielenosoituksiin, allekirjoitus kampanjan, tai keskustelutilaisuuksiin, joissa puhutaan aiheesta. Jos et itse pääse paikalle, voit myös jakaa tietoa eteenpäin ja mainostaa tapahtumia tms. Tapahtumat ovat myös oiva paikka tavata samanhenkisiä ihmisiä ja verkostoitua. Esimerkiksi mielenosoituksissa osallistujien määrä kertoo myös siitä, miten tärkeänä ja isona ongelmana rasismi pidetään. Voit myös tukea näitä organisaatioita rahallisesti tai jakamalla niistä saamaasi tietoa eteenpäin.

Varmista, että organisaatioissa ollaan tietoisia omista etuoikeuksista ja että siellä pyritään antamaan tilaa rodullistettujen äänille, ideoille ja ajatuksille. Tarkista, että heitä kannustetaan ja otetaan päätöksenteko asemiin.