Tiivistelmä ongelmallisista kohdista Pääministerin Petterin Orpon hallituksen ”Vahva ja välittävä Suomi” ohjelmassa antirasistisesta näkökulmasta

Me olemme kuluneiden kuuden viikon aikana perusteellisesti tutkineet Pääministerin Petterin Orpon hallituksen ”Vahva ja välittävä” hallitusohjelmaa. Analyysissä on hyödynnetty asiantuntijoiden, kuten lakimiesten, tutkijoiden, ihmisoikeusjärjestöjen ja talousalan toimijoiden julkisia lausuntoja :

  • ·       Ristiriitainen rasistinen motiivi: Suomen hallitusohjelma sisältää läpisevästi (1.-11.) useita huolestuttavia piirteitä, joissa on selviä rasistisia alavireitä (4.2, 4.4, 5.4, 10.3). Nämä piirteet paljastavat hämmentävän ristiriidan: vaikka ohjelma väittää vahvistavansa Suomen taloutta, se samanaikaisesti asettaa rajoituksia, jotka haittaavat kansainvälisen osaamisen hyväksymistä Suomessa ja vähentävät maan houkuttelevuutta globaaleille osaajille (10.). Tämän lisäksi ohjelma heikentää Suomen kansainvälistä mainetta, vähentää sen asemaa kansainvälisissä politiikkapäätöksissä ja kaupassa, ja vaikuttaa siten negatiivisesti maan kansainväliseen vaikutusvaltaan. Hallitusohjelma epäonnistuu ilmoitetuissa tavoitteissaan säästöjen luomisesta samalla kun taloutta vauhditetaan, kuten esimerkiksi toimenpiteissä, joilla varmistettaisiin, että maahanmuuttajatyöntekijät pysyvät Suomessa, käyttäisivät integraatioresursseja tehokkaammin ja vähentäisivät maahanmuuton tarvetta sen sijaan, että lisättäisiin vaihtuvuutta ja ihmisten poistumista ja jouduttaisiin rekrytoimaan ja integroimaan muita tilalle (1., 2.1, 3., 5.3, 4., 6.).

  • ·      Erityisten toimenpiteiden oikeutuksen puute ja rasistinen asenne: Oikeutuksen puute, tiettyjen politiikkatoimenpiteiden osalta on ongelmallista ja heijastaa rasistista asennetta (1.-11.) Kussakin tapauksessa kyseenalaistamme, miksi nykyistä järjestelmää olisi tarpeen muuttaa ja miten ehdotetun muutoksen odotetaan parantavan käytännön tuloksia. Julkinen etu tiettyjen oikeudellisten asemien, kuten pysyvän oleskelun kansalaisuuden (10.), ja kvalifiointijaksojen pidentämisestä ei ole millään tavalla ilmeistä. Tämä muutos todennäköisesti lisää jo valmiiksi ylikuormitettujen julkisten viranomaisten työmäärää. He ovat vastuussa näiden asioiden käsittelystä, joten missä on hyöty? Koemme vaikeana nähdä rakentavaa tarkoitusta näissä politiikkatoimenpiteissä, ja niiden toteuttaminen on kallista.

  • ·      Tuottavuuden kasvu ja kestävä maahanmuutto: Aiemmat ohjelmat tunnustivat tarpeen välttää tekemästä Suomesta harjoittelupaikkaa, jossa vastavalmistuneet kansainväliset työntekijät tulevat vuodeksi tai kahdeksi tekemään esiosaamisvirheitään ennen kuin siirtyvät vähemmän vihamielisiin ja pidemmälle näkeviin urakeskuksiin muualla. Maahanmuuttajien tuottavuus kasvaa ajan myötä, joten heidät on tärkeää vakuuttaa pysymään. (1., 2.1, 3., 4., 6.) Tämä on suuresti suotavampaa kuin "pyörivän oven" politiikka, joka vain varmistaa jatkuvan kokemattomien ihmisten vaihdon ennen kuin he siirtyvät parempiin paikkoihin. Pysyvät maahanmuuttajat alkavat ajan myötä arvostaa Suomen vahvuuksia, ja heistä tulee tehokkaita Suomen lähettiläitä ja puolestapuhujia. Ne, jotka tulevat vain suhteellisen lyhyeksi ajaksi, keskittyvät sen sijaan kokemuksensa haittapuoliin.

  • ·      Rakenteellinen rasismi säästötoimenpiteissä: Tarkasteltaessa ohjelman säästötoimenpiteiden rakennetta käy ilmi, että maahanmuuttajat kärsivät epäsuhtaisesti sisäänrakennetun rakenteellisen rasismiin vuoksi. Tämän lähestymistavan negatiiviset vaikutukset ulottuvat kauas, vaikuttaen sekä talouteen että yhteiskunnalliseen integraatioon. Esimerkiksi maahanmuuttajatyöntekijöille on olemassa monitasoinen ongelma yleisen työsuojan heikentymisen ja tilapäisen työttömyyden rankaisemisen välillä (4., 10.).

  • ·      Olennaisten asioiden ohittaminen ja unohtaminen: Ehkä vieläkin huolestuttavampaa on ohjelman olennaisten asioiden ohittaminen ja tärkeiden asioiden, kuten äärioikeiston väkivallan ja rasismiin liittyvien aiheiden, selvä unohtaminen. Nämä laiminlyönnit korostavat ohjelman asennetta ja herättävät epäilyjä sen sitoutumisesta maan perustavien haasteiden käsittelemiseen (4.2, 5.1, 5A, 6.5A, 8.2 10.2).

  • ·      Perustuslaillisten arvojen nakertaminen: Erityisen huolestuttavaa on, kuinka nämä piirteet ovat ristiriidassa Suomen perustuslain kanssa. Tämä osoittaa ristiriidan hallituksen julistamien tavoitteiden ja niitä ohjaavan kehyksen välillä. (10., Liite D.).

  • ·      Rasistisen asenteen ilmentyminen kielessä ja ilmaisuissa: Ohjelman kieli itsessään paljastaa piilevän rasistisen asenteen. Esimerkiksi painotus "suomalaisten eduksi" sen sijaan, että painotettaisiin "kaikkien Suomessa asuvien eduksi", herättää vakavia huolenaiheita osallisuudesta ja syrjinnän välttämisestä. (1., 4.4, 5., 5.4, 5., 7., 10., 10.3, 11.).

  • ·      Positiiviset vaikutukset huomioimatta: On tärkeää tunnistaa inklusiivisen politiikan myönteiset vaikutukset. Omaksumalla monimuotoisuutta ja edistämällä syrjinnänvastaista asennetta Suomi voi parantaa kansainvälistä mainettaan, luoda motivoitunutta ja harmonista työvoimaa sekä saavuttaa taloudellisia säästöjä lisääntyneen vakauden ja tehokkuuden myötä (3.1).

  • ·      Arvot ja etiikka vaarassa: Lisäksi ohjelman huomioimatta jättämät arvot ja etiikka ovat huolestuttavia. Ohjelman, joka todella heijastaa kansakunnan periaatteita, tulisi ilmentää tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja eettisiä standardeja (2.4, 3.1, 8.4, 9.3, 10.3, Liite D).

Toimintakutsu:

Kun huomioidaan nykyisen ohjelman laaja-alainen epäjohdonmukaisuus, tehottomuus ja antirasististen periaatteiden puute, on elintärkeää, että hallitus toimii välittömästi. Kehotamme päättäjiä tarkistamaan, uudistamaan ja laatimaan päivitetyn ohjelman, joka todella palvelee sekä kansakuntaa että sen asukkaita. Tiellä eteenpäin on priorisoitava tasa-arvoa, monimuotoisuuden arvostamista, ihmisoikeuksien suojelemista ja kaikkien syrjinnän muotojen hylkäämistä.

 

Rasmus Ry, Sahwira Ry, 25.08.2023

Sammanfattning av problematiska punkter i ”Ett starkt och engagerat Finland”, Regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering ur ett antirasistiskt perspektiv:

Vi har under de senaste sex veckorna noggrant granskat Orpo-regeringens program. Analysen har tagit hänsyn till uttalanden från experter såsom jurister, forskare, människorättsorganisationer och aktörer inom ekonomin:

Summary of Problematic Points in the Prime Minister Petteri Orpo's “A strong and committed Finland”Government Program from an Anti-Racist Perspective:

Over the past six weeks,we havethoroughly examined the Government program“A strong and committed Finland”. The analysis has incorporated public statements from experts such as lawyers, researchers, human rights organizations, and economic actors: