Julkinen kannanotto Suomen puutteellisesta rasismin vastaisesta laista

Äskettäisen EU:n komission virallisen huomautuksen mukaan Suomen rasismin ja muukalaisvihan torjumiseksi tarkoitettujen EU-säädösten asianmukaisessa täytäntöönpanossa kansallisessa rikoslainsäädännössä on vakavia puutteita, ja mainitaan, ettei suomalainen lainsäädäntö ole tarpeeksi selkeä tällä alueella.

February infringements package: key decisions (europa.eu)

Vaikka Suomen lainsäädännössä on jo lausekkeita vihapuheen kriminalisoimiseksi rotuun, uskontoon, seksuaaliseen suuntautumiseen jne. perustuvan väkivallan yllyttämisen muodossa - vaikkakin aivan liian harvoin käytettyinä - tämä laki ei ole lainkaan riittävä suhteessa yleiseen syrjintään, rasismiin, muukalaisvihaan ja vihapuheeseen. Tämän lisäksi Suomen laissa ei tällä hetkellä kriminalisoida holokaustin kieltämistä tai ihmisyyttä vastaan ​​tehtyjen rikosten trivialisointia, eikä tunnusteta vihapuhetta täysin rikokseksi.

Tämän seurauksena, vaikka uhri ilmoittaisi rasistisesta rikoksesta tai viittaisi rasistiseen motiiviin kyseisessä rikoksessa, Suomen laissa ei tunnisteta tätä rasismia rikokseksi, ja koska laissa ei ole täyttä rasismin määritelmää, on käytännössä mahdotonta nostaa syytettä rasismin tai muukalaisvihan perusteella.

Vaadimme, että vastuulliset viranomaistahot ryhtyvät viipymättä aihepiirin asiantuntemusta hyödyntävään, huolelliseen lainvalmistelutyöhön rodullistettujen yhteisöjen edustajien ja heidän järjestöjensä kanssa tiiviissä yhteistyössä. Tarvitaan toimintasuunnitelma, jolla varmistetaan ongelman nopea, perusteellinen ja kattava käsittely. Toimintasuunnitelman on sisällettävä:

  1. Sitoumus uuden lakikokonaisuuden laatimiseen, jossa kriminalisoidaan vihapuhe sekä rasistinen ja muukalaisvihamielinen väkivalta, tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien kanssa, sekä toimenpidepaketti, joka varmistaa täytäntöönpanon viipymättä. Suunnitelmassa on esitettävä yksityiskohtainen kuvaus ja aikataulu lainsäädännön valmisteluprosessiin sekä puitteet, joilla varmistetaan sidosryhmien mielekäs osallistuminen.

  2. Sitoutuminen tuen vahvistamiseksi kansalaisjärjestöille, jotka työskentelevät rasismin torjumiseksi julkisessa yhteiskunnassa ja hyödyntävät asiantuntemustaan ​​tämän rasismin vastaisen työn mahdollistamisessa; yksityiskohtainen suunnitelma, toteuttamisen aikataulu ja budjetti.

  3. Sitoutuminen kattavaan koulutukseen rakenteellisen rasismin tunnistamiseksi ja torjumiseksi kaikissa hallintorakenteissa poliisista virkamiehiin, mukaan lukien yksityiskohtainen suunnitelma, aikataulu ja budjetti.

Vuonna 2018 Suomen todettiin kansainvälisen tutkimuksen mukaan olevan rasistisin maa tutkituista 12:sta EU-maasta.

Being Black in the Eu

Turvallisuus kuuluu kaikille!

Previous
Previous

Safe Public Transport for all

Next
Next

Public statement on inadequate Finnish law on racism