Kannanotto kaikille turvallisen julkisen liikenteen puolesta

PHOTO-2021-03-11-14-57-28.jpg
Pysäytetyt - tutkimuksen mukaan suurin osa ruskeista ja mustista suomalaisista tuntevat lähipiirissään ainakin yhden henkilön jolla on ollut tämänkaltaisia kokemuksia, kun taas tutkimuksen valkoiset suomalaiset olivat tuskin kuulleet koko asiasta. Tämä osoittaa eriarvoista kohtelua ja tekee suomalaisille vaikeaksi ymmärtää toistensa huolia.

Nykyaikaisen julkisen tilan on tarkoitus olla turvallinen tila eri puolilla kaupunkia asuvien kansalaisten vuorovaikutukseen. Julkisen tilan ehtojen tuleekin olla tasavertaiset ja edistää sosiaalista ja monimuotoista yhteenkuuluvuutta. Tässä Helsingin kaupungin julkinen liikenne on epäonnistunut täysin. Julkisesta liikkumatilasta ei saa tulla paikkaa julkisille oikeudenkäynneille ja rangaistuksille.

HSL: ja muut julkisen liikenteen tuottajat ovat siirtyneet digimaksuihin. Joka tarkoittaa erilaisia ongelmatilanteita matkustajille. Monet ovat alkaneet jo etukäteen pelkäämään, mitä voisi tapahtua. Kokemukset eivät ole yksittäistapauksia vaan näitä on mittava määrä ja näitä tapahtuu kokoajan.

Julkisessa liikenteessa tulemme herkästi solvatuiksi, pahoinpidellyiksi ja kaupan päälle voimme joutua vielä poliisin selliin ja käymään oikeutta. Kaikki tämä vain siksi, että olemme yrittäneet matkustaa julkisilla kulkuvälineillä. Sillä jo sekin riittää, että aikataulusi ei ole kunnossa, sinulla on ongelmia matkapuhelimesi tai muiden maksuvälineiden kanssa. Voit joutua vaikeuksiin myös vain siksi, ettei joku muu matkustaja pidä sinun habituksestasi ja tekee sinusta valituksen kuskille tai järjestyksenvalvojille.

Viime vuonna esille tulleiden videoiden ja tapauskertomusten mukaan suurin riskitekijä eivät ole väkivaltaiset nuorisojengit tai juopuneet henkilöt vaan järjestyksenvalvojat itse. Vuonna 2020 sosiaalinen media oli täynnä uhrien kertomuksia.

Muualla maailmalla vastaaviin tapauksiin ollaan reagoitu herkästi: Johtajat ja vastuuhenkilöt ovat vaihdettu ja yhteistyösopimukset purettu. Myös henkilökuntaa on ikävien tapahtumien jälkeen uudelleen koulutettu. Uhreilta on myös pyydetty julkisesti anteeksi ja heidän edustajiaan on pyydetty mukaan tulevaisuus- ja yhteisö työryhmiin. Näin ei ole menetelty Suomessa.

Täällä Suomessa sen sijaan vaaditaan valistamaan uhreja. Heidän kertomuksensa kyseenalaistettiin täysin videomateriaalista huolimatta. Heitä ja heidän omaisia on vaadittu haastettavaksi oikeuteen vaikka he ovat olleet näissä tilanteissa itse tarpeettoman väkivallankäytön uhreja.

On vaikea ymmärtää miten ammattimaiset, hyvin koulutetut ja aikuiset järjestyksenvalvojat eivät muka pystyisi selvittämään ja hoitamaan näitä tilanteita ilman, että matkustaja löytää itsensä käsiraudoista lattialta. Tällainen autoritäärinen käyttäytyminen ei ole asiakaspalvelua.

Erityisesti Afrikkalais-taustaiselle, ruskealle, rodulistetulle, maahanmuuttajalle ja muuhun vähemmistöryhmään kuuluvalle ihmiselle, riski tulla pahoinpidellyksi tai joutua muihin vaikeuksiin julkista liikennettä käyttäessään näyttää olevan muihin nähden moninkertaisesti suurempi. Rasismista ilmoittamisen kynnys on jo nyt liian korkea, eikä sitä saa nostaa yhtään enempää. Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että Suomi on yksi rasistisimmista maista EU:ssa.

Talviaikaan puhelimet temppuilevat alhaisten lämpötilojen johdosta, joten lippuja ei välttämättä saa tarvittaessa esitettyä taikka ostettua.

Puhelimen tai muun älylaitteen akku loppuu tai sovellus ei toimi.

Busseissa ja junissa on vain harvoin sähköpistokkeita, jotka toimivat. Niihin pääsy kuitenkin edellyttää myös sitä, että sinut hyväksytään nousemaan kyytiin. Mitä näissä tilanteissa vain aniharvoin tapahtuu, edes alaikäisten tai alakoululaisten kohdalla.

Fyysisiä lippuautomaatteja on harvoissa paikoissa, niidenkään toimivuus ei ole aina taattu. Vanhuksille ja liikuntarajoitteisille tämä tuottaa kohtuuttomia ponnisteluita ellei ole suorastaan mahdotonta. Monet laiturit ovat esteellisiä, lippuautomaatit ovat sijoitettu huonosti saavutettaviin paikkoihin.

On myös väärin olettaa, että kaikilla on mahdollisuus käyttää älypuhelinta ja kantaa mukanaan sen oheistuotteita kuten laturia. Syyt siihen voi olla taloudelliset, ikä, vamma/ sairaus tai joku muu. Matkakortissa on myös omat ongelmansa esimerkiksi, mitä ihmisen pitäisi tällaisessa tilanteessa tehdä, jos maksukortin arvo tai aika loppuu, kun ei aikataulussa luvattu bussi tai juna saapunutkaan, eikä hänellä ole latauspistettä lähellä mikä on kohtuullisesti saavutettavissa?

Rahalla tai maksukortilla maksaminen ei esimerkiksi HSL:än kulkuvälineissä onnistu.

Näiden tilanteiden johdosta, sekä huonon kielitaidon takia, tilanteet saattavat tuoda mukanaan hyvin herkästi ääri-ilmiöitä, joita tässä kirjelmässä käsitellään.

Pysäytetyt - tutkimuksen mukaan suurin osa ruskeista ja mustista suomalaisista tuntevat lähipiirissään ainakin yhden henkilön jolla on ollut tämänkaltaisia kokemuksia, kun taas tutkimuksen valkoiset suomalaiset olivat tuskin kuulleet koko asiasta. Tämä osoittaa eriarvoista kohtelua ja tekee suomalaisille vaikeaksi ymmärtää toistensa huolia. Tämä käytäntö jakaa siis yhteiskuntaa kahtia. Haastamme kaikki kuntavaaliehdokkaat myös ehdottamaan muutoksia, joilla taataan, että julkinen liikenne on jatkossa aidosti turvallinen kaikille.

Vaadimme toimivaltaisia ​​viranomaisia ​​panemaan lainsäädäntöön tarvittavat pykälät, sopimusehdot ja säännöt interventioista jokaiselle julkiselle tai yksityiselle elimelle, jolla on oikeus käyttää voimaa ja väkivaltaa siviileihin työssään:

  1. Turvapalveluja tarjoavien yksityisten yritysten, virastojen ja toimijoiden on oltava erityisesti sertifioituja palvelujen tarjoamista varten, ja virkamiesten sekä toimihenkilöiden on noudatettava sertifioinnin luokituksia tarkoin. Sertifiointiprosessiin on sisällyttävä monimuotoisuuskoulutus kaikilla tasoilla, riippumattoman viraston tekemä työntekijöiden rikostaustan selvittäminen, toiminnan ehtona sisäisen valvonnan rakenteet ja protokollat, sekä monimuotoisuuden edustajat hallintorakenteessa.

  Uudelleen sertifiointi on tehtävä vuosittain.

  1. Oikeusasiantuntijoista, rodullistettujen yhteisöjen edustajista ja kokemuksellisista asiantuntijoista muodostetun riippumattoman komission tekemä, välitön tutkinta uhrien ja yleisön väitteiden tai pyynnön johdosta, mikäli on viitteitä uhrien järjestelmällisestä syrjinnästä poliisitutkimuksissa tai oikeusprosesseissa, tarkoituksena virheiden korjaaminen ja huomattavan oikeuden saaminen vahingoissa kärsineille henkilöille.

  2. Kriminalisoimaan rasismi - määriteltävä se lainsäädännössä ja kuvailtava erilaisia ​​tapoja, joilla avoimesti ja peiteltynä sitä harjoitetaan.

  3. että jokainen fyysistä kosketusta sisältävä, siviileihin liittyvä toimenpide on tallennettava kokonaisuudessaan video- ja äänitiedostoina, joista käy ilmi koko henkilölle tehdyn toimenpiteen ajanjakso, mukaan lukien ehto, jonka mukaan kyseiset toimihenkilöt ovat vastuussa tällaisen tallenteen puuttumisesta, ja että toimittamatta jättäminen johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen.

  4. Estäminen tai pelottelu, siviilien ja yleisön jäsenten estämiseksi heitä ottamasta valokuvia, video- tai äänitallenteita siitä, mitä heille tai muille tapahtuu yksityisissä ja julkisissa tilanteissa, mukaan lukien ja erityisen korostetusti tilanteet, joihin osallistuu ​​viranomaisia, keillä on voimankäyttöoikeus siviiliväestöön (vartijat, poliisi), on siviileihin ja yleisön jäseniin kohdistuvana, väkivallalla uhkaamisena kriminalisoitava.


Rasmus tekee jatkuvaa tutkimustyötä - Jos sinulle on tapahtunut jotain vastaavaa, voit jakaa tarinasi meidän kanssa täällä.

Previous
Previous

Public statement on inadequate Finnish law on racism

Next
Next

In Solidarity with Faith