MITÄ TAPAHTUU PRIDEN JÄLKEEN?

Kahden vuoden tauon jälkeen Pride –kulkueet ovat palanneet entistä isompina kaduille ja puistot ovat täyttyneet värikkäistä juhlijoista. Pride ei kuitenkaan rajoitu pelkästään kulkueeseen ja rohkeisiin asuihin vaan entistä enemmän toimijat ja organisaatiot pyrkivät kiinnittämään huomiota myös Priden historiaan, aktivismiin, sekä diskriminoivaan lainsäädäntöön kansallisella ja globaalilla tasolla. 

Photo by: Sara Rampazzo @sara93

Nyt kun Pride -viikon huuma on laantunut ja sateenkaariliput on laskettu alas tangoilta, niin herää kysymys: Mitä tapahtuu priden jälkeen? Kuinka yritysten ja yksityisten toimijoiden tulisi toimia, jotteivät julkisen tuen osoitukset jää pelkäksi sateenkaaripesuksi?

Pride -kuukauden aikana monet yritykset ja toimijat ovat osoittaneet tukensa sateenkaariyhteisölle myymällä sateenkaarituotteita ja liehuttamalla sateenkaarilippua konttoreiden ulkopuolella. Pride -kuukauden jälkeen kuitenkin julkisen tuen osoitus usein loppuu kuin seinään. Sama ilmiö on huomattavissa esimerkiksi rasismin vastaisella viikolla sekä Black History Month -kuukauden yhteydessä. Jälkimmäistä kuukautta vietetään lähinnä Yhdysvalloissa ja sielläkin enimmäkseen afroamerikkalaisten keskuudessa. Rasismiin liittyviä viikkoja ja kuukausia vietetään selkeästi pienemmällä volyymilla verrattuna Suomen suurimpaan ihmisoikeustapahtumaan Prideen,  ja yritykset nyt vasta uskaltavat ottaa Suomessakin rohkeammin kantaa rasismiin.

Antirasismi ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet eivät kuitenkaan ole toisiaan poissulkevia, vaan päinvastoin. Seksuaalioikeudet edistävät myös rodullistettujen oikeuksia. Ja kuten usein unohdamme, että onhan Priden alkuperäinen perustaja musta transnainen, Marsha P. Johnson.

Mutta palataan kysymyksiin. Mitä konkreettista voimme yksilöinä tehdä, jotta priden sekä muiden ihmisoikeus tapahtumien viesti toteutuu koko vuoden ympäri. Olemme Rasmuksen tiimissä listanneet tähän viisi käytännön ohjetta:

1. Varmista yhdenvertaisuuden toteutuminen oppilaitoksessasi, työpaikallasi ja kaveriporukassa 

Jos todistat syrjintää varsinkin koulussa tai työpaikalla, puutu siihen. Yksittäiset syrjintätapaukset kielivät usein laajemmasta rakenteellisesta ongelmasta. Älä jätä uhria yksin, vaan ole tukena mahdollisen (rikos) ilmoituksen tai valituksen tekemisessä.

2. Älä ole poliittisesti passiivinen 

Poliittinen passiivisuus perustuu usein pessimismiin ja etuoikeuteen. Lainsäädännöllä ja poliittisella ilmapiirillä on usein suora vaikutus vähemmistöjen elämään ja hyvinvointiin. Usein vähemmistöt ovat tahtomattaan poliittisesti aktiivisia, sillä heillä ei ole muita vaihtoehtoa. 

Blair Imanin sanoin: “Sometimes privilege looks like being able to ignore a crisis that others are dying from.”

3. Älä äänestä vähemmistöjä syrjiviä poliitikkoja tai puolueita 

Poliittista neutraaliutta ei ole olemassa. Moni äänestää ehdokkaita ja puolueita ottamatta selvää puolueohjelmasta tai arvomaailmasta, johon he ovat sitoutuneet. Ota selvää kuinka puolueet tai ehdokkaat aikovat käytännössä parantaa vähemmistöjen asemaa sekä  hyvinvointia ja äänestä sen pohjalta.

4. Ota asioista selvää.

 Tässäkin asiassa google on paras ystäväsi. Tietoa on ilmaiseksi saatavilla verkossa enemmän ja laajemmin kuin koskaan ennen. Tutustu terminologiaan ja eri vähemmistöjen historiaan. Älä rasita vähemmistöön kuuluvaa ystävääsi tai tuttua, sillä syrjinnästä puhuminen tai opettaminen (ilmaiseksi) voi tuntua raskaalta, jopa alistavalta.

5. Tutustu eri ihmisoikeus järjestöihin ja niiden toimintaan

Suuret edistysaskeleet ihmisoikeuksien saralla ovat aina saaneet alkunsa aktivismista ja ihmisten järjestäytymisestä. Tutustu siis eri järjestöjen toimintaan ja tue mahdollisuuksien mukaan rahallisesti. Ihmisoikeusaktivismi  ei saa jäädä pelkäksi vähemmistöjen taakaksi, vaan jokaisella on velvollisuus osallistua.



Kirjoittanut Rasmus Tiimi

Header image: Alex Jackman @itsalexjackman

Previous
Previous

Projektikoordinaattorimme Simone

Next
Next

The Half-Truth of Covid-19